Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

söndag 15 september 2013

Mitt nyttiga hälsobröd!

Alldeles för länge sedan jag bakade detta hälsobröd. Varje gång justerar jag receptet lite, mest på skoj & för att göra det ännu nyttigare. Det går snabbt att röra ihop & sköter sig sedan helt själv i en form. Använd helst ekologiska ingredienser. Jag förvarar sedan brödet uppskivat i frysen.

Recept, 1 hälsobröd:
1 dl havregryn
1 dl dinkelflingor
1 1/2 dl sojamjöl
4 dl dinkelmjöl
1 dl grovt hackad mandel (el om man föredrar nötter)
1 dl (hälften, hälften) hela & krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
3 msk honung
1 skalat,grovt rivet äpple
4 dl naturell 3% yoghurt
+ 1 dl röda vinbär el vad man har hemma (kan uteslutas och ersättas med ex russin el torkade aprikoser)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan, äpple, honung & yoghurt. Vänd sist i bären. Grädda i 175 grader i 1 timme & 20 minuter. Låt brödet svalna inlindat i en handduk.

Far too long since I baked this healthy bread. Every time I adjust the recipe a bit, just for fun & to make it even healthier. It's quick to make & runs itself in the oven. Use organic ingredients.

Recipe, 1 healthy bread:
1 cup oatmeal
1 cup spelled flakes
1 1/2 cups soy flour
4 cups spelled flour
1 cup coarsely chopped almonds (or if you prefer nuts)
1 cup (half & half), whole & crushed linseed
2 tsp bicarbonate of soda
1 pinch salt flakes
3 tablespoons honey
1 rough, torn, peeled apple
4 cups plain yogurt 3%
+ 1 cup red currant (can be omitted and replaced by ex el raisins dried apricots)

Mix all dry ingredients in a bowl. Then, apple, honey, yogurt & berries. Bake at 175 degrees for 1 hour & 20 minutes. Let the bread cool wrapped in a towel.


 Börja med att blanda de torra ingredienserna i en bunke.
 Tillsätt sedan, äpple, honung & yoghurt.
 Rulla frysta bär i lite mjöl, då bli de inte så kletigta.
 Vänd försiktigt i bären i smeten.
 Tryck ner ett bakplåtspapper i en brödform. Strö sedan i lite oskalade sesamfrön & häll i smeten med hjälp av en sked. Toppa brödet med mer oskalade sesamfrön & solrodfrön.
 Nygräddat bröd :)
Härligt saftigt & gott bröd till en kopp kaffe eller te :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar