Har idag startat årets STORA julbak, först ut lussebullar, syltkakor & kolasnitt med ingefära. Testade ett nytt recept till saffransbrödet som jag hittade på Arla köket, minilussebullar. Receptet kändes bra & provsmakningen fick MVG, så jag kan absolut rekommendera det. Inte klokt egentligen, jag brukar aldrig börja med jul förberedelserna i köket innan jag fyllt år, men i år är jag så sugen på jul & med advent på söndag krävs det att det finns något juligt i skafferiet. Just nu planerar jag vad som ska bakas eller lagas nästa gång, go kväll på er :0)
Translation: Today I started my BIG christamas baking. I used a new recipe for saffron bread from Arla, minilussebullar -typical swedish pastry we eat in december. Usually I don´t prepare anything in the kitchen for christmas until after my birhtday, but this year I really look forward to december & christmas so I had to start. Wonder what I will bake or cook next time? Wish you all a lovely night :0)
Recept: Smula 25 g jäst i en bunke. Smält 50 g smör & tillsätt 2 1/2 dl mjölk & värm till 37 grader, slå vätskan över jästen & rör tills jästen är löst.
Tillsätt 1 tsk stött kardemumma &...
1 paket saffran, en nypa salt & 3/4 socker...
Tillsätt sedan 1 burk Lätt Kesella &...
8-9 dl vetemjöl, arbeta degen i ca 5 minuter tills den är blank & smidig, låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord...
Dela upp degen till små bitar, receptet säger 50 st bullar, jag gjorde 36 st... Forma sedan bullarna till små lussebullar som läggs på plåt med bakplåtspapper.
Självklart russin till bullarna.
Tryck i russin i bullarna & låt dem sedan jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Pensla sedan bullarna med ägg &...
Grädda dem i 250 grader i 5 minuter, jag gjorde något större bullar & lade till 2-3 minuter, håll koll på värmen!
Med juldoft i hela huset, var jag bara TVUNGEN att prova några bakverk till kvälls teet, ett päron fick kompensera för allt dåligt en vanlig kväll. GOTT :0)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar