Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

torsdag 25 november 2010

Klassisk syltkaka

Så himla otippat, men jag har bakat mördegskakor med sylt & kanelsocker. I min värld är det kakor som serveras på mormor & farmors kakfat, men det är kul att vara retro. Kakorna blev till samma kväll som lussebullarna. Nu ska mitt kök nämligen fyllas med läckerheter till julmånaden :0)

Translation: Out of the blue, but I have actually baked some small cookies with jam. For me thoose kind of cookie belong with grandmother, but it´s nice to be retro. I´m buzy filling my kitschen with delicious things for december :0)

Jag blev så himla inspirerad av denna bilden på mördegskakor i Leila´s A piece of cake så jag blev helt enkelt tvungen att baka dem...
Recept ca 50 st kakor: 300 g kallt smör i kuber &...
5 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl florsocker & 1 dl potatismjöl...
Nyp ihop allt tillsätt mot slutet ca 1 msk kallt vatten. KNÅDA INTE, degen ska precis gå ihop. Täck degen med plast & låt vila minst 1 timme i kylen.
Jag rullade sedan 50 st kulor av degen. Några tryckte jag en gaffel emot & ...
doppade dem sedan i ägg &...
sedan i kanel som var blandat med socker...
så här blev det då, placerades sedan på plåt.
Med mer än hälften av alla bollar tryckte jag ner ett finger i...
Tog fram min egna sylt &...
hällde i lite, lite sylt i varje boll.
En plåt med syltkakor redo för ugnen.
Den andra plåten med både sylt & kanel kakor.
Gräddas i 175 grader i ca 10 minuter.
Kakorna bor nu i en kakburk i kyl skafferiet, redo för att plockas fram till fika :0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar