Mitt hälsobröd
Bikarbonat bröd är så himla smidigt, ingen jästid. Grunden till brödet har jag snott någonstans, sedan varierar jag & lägger till ingredienser lite efter vad som finns hemma. Nu blev det röda vinbär, eftersom vår trädgård nästan drunknar i alla bär. Andra gånger blir det tranbär eller aprikoser till exempel. När brödet har svalnat, skivar jag upp det & fryser sedan in det. Lätt att ta fram & tina & nyttigt. Ost tycker jag passar bäst som pålägg eftersom brödet är så smak rikt is sig & kanske lite skivat äpple :0)
Recept 1 bröd: Blanda alla torra ingredienser i en bunke: 5 dl siktat dinkelmjöl, 1 dl havregryn, 1 1/2 dl dinkelflingor, 1 dl linfrön, 1 dl hackad mandel (nötter går också bra om man tål det), 2 tsk bikarbonat & 1 dl russin, solroskärnor, pumpafrön, apriskoser eller vinbär som denna gång -valet är ditt. Om man använder färska bär som vinbär är det bra om man först rullar dem i mjöl, mindre kletigt i brödet (jag glömde det...).
Rör sedan ner 4 dl ekologisk naturell yoghurt.
Riv ner 1 skalat äpple eller päron.
Tillsätt 3 msk honung & blanda smeten väl.
Smörj en brödform & strö valfria frön i den, jag använde 5-korns blandning.
Häll smeten i brödformen & grädda på nedersta valsen i ugnen i 80 minuter, 175 grader. Kontrollera brödet med en provsticka -är det torrt är brödet klart.
Härlig mörk färg på brödet :0)
Å självklart provsmakning, det bästa. Ost & riktigt smör på toppen & så kaffe :0)
ÄLSKAR ny bakat bröd...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar