Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

tisdag 1 juni 2010

Sista middagen

Lördag afton stod jag & min man för middagen som gick i vårens tecken. Sparris till förrätt, lax & färsk potatissallad till huvudrätt & rabarber paj till dessert + vin såklart :0)
Söndagen vaknade vi upp till kraftigt regn & blåst, så våra tänkta ute aktiviteter ställdes in & det blev till att städa upp efter oss, packa bilarna & resa hemåt i regnet. Men vad gjorde det, helgen var helt underbar & hoppas på att få se mer av Fanö framöver :0)

Lite bubbel passar alldeles utmärkt att sippa på under middags förberedelserna.
Faktiskt premiär för oss när det kommer till färsk potatis i år. Potatisen kokades & fick sedan svala.
Hackade salladslök &...
finhackade ärtskott som är underbart fräscht, sedan...
skalades & finhackades ett äpple, sedan...
rev jag skalet av en citron. Allt ner i en stor skål.
Skar potatisen i bitar när den hade svalnat & sedan ner i skålen med den också. Fin riv parmesan & häll i.
Förenklar lite när man är på semester, blandade direkt i gräddfilsburken. En förpackning gräddfil, örtsalt, nymalen svartpeppar & senap -gärna dijon. Blanda samma &...
häll sedan över potatisen & grönsakerna i skålen & blanda. Låt stå svalt till den ska ätas. Nu var det faktiskt så att denna salladen improviserade jag ihop utifrån ingredienser, kan tänka mig att kapris också hade varit gott att ha i :0)
Färsk & härlig sparris, Daniel skär bort den nedre lite träaktiga delen innan sparrisen kokas i ca 2 minuter. Skölj sedan genast i iskallt vatten för att behålla krispigheten.
Förrätten med sparris, luftorkad mycket tunt skivad parma skinka, hyvlad parmesan av god kvalitet & toppad med lite fin olivolja & svartpeppar.
Daniel blev helt överförtjust över att hitta sitt favvo vin i supermarketen, Chateau neuf de pape. Köpte upp hela butiks lagret av det som fanns kvart på hyllan med oss hem till ett helt oslagbart pris :0)
Lax till huvudrätten, filé bitarna vändes först i mjöl, sedan i ett uppvispat ägg & sedan örtsalt, svartpeppar, citronpeppar innan de till sist för start riven prästost över sig.
Bakas i ugn ca 12-15 minuter i 180 grader.
Ostgratinerad lax med krämig färskpotatis sallad samt sallad med vinigrette.
Till huvudrätten drack vi ännu ett riktigt kvalitets vin, Chablis.
Hade med mig rabarber från trädgården hemma, hade också blandat en smuldeg som bara fixades till med smör innan den blev klar & kunder gräddas gyllenbrun.
Dessert: rabarber paj med vaniljvisp & kaffe :0) Mätta, nöjda & belåtna!
Avslutade såklart helgen med ännu en brak frukost på söndagen inna helgen var till sitt slut på Fanö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar