Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

måndag 11 november 2013

Manhattan Sourdough

I juni satte jag en vetesurdeg som jag sedan har lyckats hålla vid liv sedan dess. Härom helgen bakade jag ett Manhattan Sourdough, receptet kommer ur Leilas, One More Slice. Som bekant går det inte att stressa när man ska baka surdegsbröd, men väl värt väntan :)

Recept 1 bröd:
10 g färsk jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk honung
1 1/2 dl surdeg av vete
Ca 7 1/2 dl vetemjöl special

Smula jästen & lös upp den med vattnet. Tillsätt salt, honung & surdeg. Arbeta sedan in lite mjöl i taget i maskin, medelhastighet i ca 15 minuter. Pudra över mjöl, täck över degen med en bakduk & låt den jäsa i ca 2 1/2 timme. Häll sedan upp degen i en väl mjölad bakform & pudra också över lite mjöl. Täck över igen & låt jäsa vidare i ca 1 1/2 timme. Ställ i brödet i ugnen på 250 grader & kasta in 1 dl vatten, sänk sedan värmen till 200 grader & grädda i ca 40-50 minuter. Låt brödet svalna i en bakduk.

In June I made a wheat sourdough which I have managed to keep alive. Just the other weekend I baked a Manhattan Sourdough bread. As you know, you can not rush when you bake sourdough bread, but it´s worth waiting for :)


 Dagen innan jag ska baka tar jag fram surdegen & matar den. Sedan låter jag den stå framme i rumstemperatur tills dagen jag ska baka.
 Degen efter första jäsningen.
 Härligt nygräddat surdegsbröd.
Saftigt & elastiskt. Detta bröd går utmärkt att skiva upp & användas som rostbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar