Äntligen har jag hittat ett bra recept på frökex även kallade hälsokex. Receptet kommer från Topp Hälsa. Alla ingredienserna, frön, ska röras ihop, stå & svälla, sedan gräddas i ugnen. Det viktiga är att man har tid, då det tar en bra stund i ugnen. Resultatet blir trevliga kex som passar till snacks, naturella eller kanske med god ost eller toppade med hoummus. Eller bara till en kopp te på eftermiddagen :o)
Recept 1 plåt:
2 dl linfrön
1,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
ca 2 dl vatten
några nypor flingsalt
1,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
ca 2 dl vatten
några nypor flingsalt
(Det är linfröna som gör att massan binder efter de svällt i vatten).
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla frön & häll över vattnet (så det knappt täcker).
2. Låt stå & svälla i ca 40-60 minuter.
3. Bred ut på bakplåtspapper.
4. Torka i ugnen i ca 100-125 grader i ca 2-4 timmar.
5. Rekommenderas i receptet att ätas med ost. Eller till frukost med mosad avokado.
10 gram innehåller 1 gram kolhydrater.
1. Blanda ihop alla frön & häll över vattnet (så det knappt täcker).
2. Låt stå & svälla i ca 40-60 minuter.
3. Bred ut på bakplåtspapper.
4. Torka i ugnen i ca 100-125 grader i ca 2-4 timmar.
5. Rekommenderas i receptet att ätas med ost. Eller till frukost med mosad avokado.
10 gram innehåller 1 gram kolhydrater.
I've finally found a good recipe for seed biscuits also called health biscuits. The recipe comes from Topp Hälsa (Top Health). All the ingredients, seeds will be mixed & then baked in the oven. The important thing is that you have time, then it takes a good while in the oven. The result is nice biscuits suitable for snacks, natural, or perhaps with a good cheese or topped with hoummus. Or just with a cup of tea in the afternoon ;0)
Alla ingredienser som behövs...
2 dl linfrön...
1 1/2 dl pumpafrön...
1 dl sesamfrön...
1 dl solrosfrön...
Ca 2 dl vatten + någon nypa flingsalt...
Blanda allt & låt blandningen stå & svälla ca 40-60 minuter...
Bred ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper...
Blandningen är lätt klistrig...
Först gräddade jag fröblandningen i ca 1 1/2 timme i 125 grader, sedan sänkte jag värmen till 105 grader & gräddade ca 1 timme till. Så här såg det ut när plåten kom ut ur ugnen...
En spröd stor kexkaka som jag försiktigt bröt i bitar, ganska stora...
Kexen förvaras i en torr burk i skafferiet.
Bästa nya kexen finns nu på lager ;0)
Emma! Tack för det tipset, ser riktigt gott och nyttigt ut. Ska testa det snart.
SvaraRaderaKramar
Malin E
Kexen är tipp topp goda till mellis el ostbricka så baka på ;)
SvaraRaderaLycka till!