Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

söndag 22 april 2012

Hälsokex

Äntligen har jag hittat ett bra recept på frökex även kallade hälsokex. Receptet kommer från Topp Hälsa. Alla ingredienserna, frön, ska röras ihop, stå & svälla, sedan gräddas i ugnen. Det viktiga är att man har tid, då det tar en bra stund i ugnen. Resultatet blir trevliga kex som passar till snacks, naturella eller kanske med god ost eller toppade med hoummus. Eller bara till en kopp te på eftermiddagen :o)

Recept 1 plåt:
2 dl linfrön
1,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
ca 2 dl vatten
några nypor flingsalt
(Det är linfröna som gör att massan binder efter de svällt i vatten).

Gör såhär:
1. Blanda ihop alla frön & häll över vattnet (så det knappt täcker).
2. Låt stå & svälla i ca 40-60 minuter.
3. Bred ut på bakplåtspapper.
4. Torka i ugnen i ca 100-125 grader i ca 2-4 timmar.
5. Rekommenderas i receptet att ätas med ost. Eller till frukost med mosad avokado.
10 gram innehåller 1 gram kolhydrater.

I've finally found a good recipe for seed biscuits also called health biscuits. The recipe comes from Topp Hälsa (Top Health). All the ingredients, seeds will be mixed & then baked in the oven. The important thing is that you have time, then it takes a good while in the oven. The result is nice biscuits suitable for snacks, natural, or perhaps with  a good cheese or topped with hoummusOr just with a cup of tea in the afternoon ;0)


 Alla ingredienser som behövs...
2 dl linfrön...
 1 1/2 dl pumpafrön...
 1 dl sesamfrön...
 1 dl solrosfrön...
 Ca 2 dl vatten + någon nypa flingsalt...
 Blanda allt & låt blandningen stå & svälla ca 40-60 minuter...
 Bred ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper...
 Blandningen är lätt klistrig...
 Först gräddade jag fröblandningen i ca 1 1/2 timme i 125 grader, sedan sänkte jag värmen till 105 grader & gräddade ca 1 timme till. Så här såg det ut när plåten kom ut ur ugnen...
 En spröd stor kexkaka som jag försiktigt bröt i bitar, ganska stora...
Kexen förvaras i en torr burk i skafferiet.
Bästa nya kexen finns nu på lager ;0)

2 kommentarer:

  1. Emma! Tack för det tipset, ser riktigt gott och nyttigt ut. Ska testa det snart.

    Kramar
    Malin E

    SvaraRadera
  2. Kexen är tipp topp goda till mellis el ostbricka så baka på ;)
    Lycka till!

    SvaraRadera