Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

onsdag 21 april 2010

Formfranska

Bakat formfranska, mest för min sons skull. Han ska nu fortsätta sitt matäventyr & på agendan står det att lära sig äta bröd & då kommer ljus formfranska väl till pass. Tycker köpebröd bara innehåller en massa skit rent ut sagt, så därför hembakat. Är man dessutom en lycklig ägare av någon form av bakmaskin så behöver man inte ens knåda för hand. Brödet blev grymt gott, receptet kommer från Leila.

Bilden i receptboken höll vad den lovade, men jag hoppade över alla frön till dekoration.
Recept 2 bröd: Smula 50 g jäst i en bunke & rör ut med 5 dl ljummet vatten, 2 tsk honung, 2 tsk ljus sirap (själv hoppade jag idag över både honungen & sirapen & ersatte det med en nypa socker för jäsningens skull) 1 1/2 msk flingsalt (jag tog mindre salt också ).
Tillsätt 1 dl olivolja.
Tillsätt 2 dl durumvete & 10-11 dl vetemjöl special tills degen går ihop, blir mjuk & elastisk.
Häll inte i allt mjöl med en gång utan lite i taget, degen gick nästan 10 minuter i bakmaskinen.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Fin uppjäst deg.
Så knådas någon minut till i maskinen.
Smörj två brödformar.
Dela degen i 2 delar & forma 2 limpor av den. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla dem sedan med kallt vatten & strö ev på valfria frön.
Skär några snitt över bröden, sen direkt in med dem i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
Det blev riktiga farmor anka bröd som svalnar på galler, innan jag skivade & frös in dem.
Vitt & fluffigt, riktig kolhydrat bomb!
Men provsmakning blev det såklart med plommonmarmelad & ost, mums :0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar