Vörtbröd
Hem bakat vörtbröd imponerar samtidigt som det är väldigt lätt bakat, dock inget man behöver berätta för gästen :0) Skivar upp brödet innan jag fryser in det vilket gör det lätt att ta fram exakt så mycket bröd man behöver åt gången.
Blanda 1/2 dl matfett (jag använder smör), 1 fl porter à 33 cl, 1 3/4 dl svagdricka & låt bli fingervarmt, 37 grader. Smula sönder 50 g jäst i bunke & häll över vätskan, rör tills jästen är löst.
Tillsätt 1/2 msk salt, 1/2 msk malen ingefära, 1/2 msk mald pomeransskal, 1/2 msk stött anis, 1/2 msk stött fänkål, 1/4 tsk malda kryddnejlikor.
Tillsätt 1/2 dl russin, 1 dl mörk sirap. Blanda i det mesta av ca. 13-14 dl rågsikt, 2 dl dinkelmjöl, ev mer mjöl om degen är kladdig. Arbeta degen kraftigt tills den är blank & smidig.
Täck över degen med plastfolie (jäser mycket bättre än med bakduk över) & låt den jäsa 45 minuter på varm, dragfri plats.
Ta upp degen på mjölat bakbord & dela den i 2 bitar. Knåda varje del smidig & slät, forma till 2 limpor & lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med smör. Täck över limporna med bakduk & låt dem jäsa ca. 45-50 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar