Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

söndag 13 december 2009

Vörtbröd

Hem bakat vörtbröd imponerar samtidigt som det är väldigt lätt bakat, dock inget man behöver berätta för gästen :0) Skivar upp brödet innan jag fryser in det vilket gör det lätt att ta fram exakt så mycket bröd man behöver åt gången.


Blanda 1/2 dl matfett (jag använder smör), 1 fl porter à 33 cl, 1 3/4 dl svagdricka & låt bli fingervarmt, 37 grader. Smula sönder 50 g jäst i bunke & häll över vätskan, rör tills jästen är löst.
Tillsätt 1/2 msk salt, 1/2 msk malen ingefära, 1/2 msk mald pomeransskal, 1/2 msk stött anis, 1/2 msk stött fänkål, 1/4 tsk malda kryddnejlikor.
Tillsätt 1/2 dl russin, 1 dl mörk sirap. Blanda i det mesta av ca. 13-14 dl rågsikt, 2 dl dinkelmjöl, ev mer mjöl om degen är kladdig. Arbeta degen kraftigt tills den är blank & smidig.
Täck över degen med plastfolie (jäser mycket bättre än med bakduk över) & låt den jäsa 45 minuter på varm, dragfri plats.
Ta upp degen på mjölat bakbord & dela den i 2 bitar. Knåda varje del smidig & slät, forma till 2 limpor & lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med smör. Täck över limporna med bakduk & låt dem jäsa ca. 45-50 minuter.
Grädda bröden ca. 40-50 minuter på nedersta falsen i 225 grader.
Blanda 3 msk mörk sirap, 1 msk vatten & pensla bröden när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på galler med bakduk över.
Färdigt att servera, mustigt & saftigt. Passar till dopp i grytan & julens alla pålägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar