Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

onsdag 2 februari 2011

Middagspaj med köttfärs

Egentligen är det en rest paj, lite av vad som fanns hemma. Paj kan vara en bra lösning om man lider av idé torka när middagen närmar sig, jag hade idétorka... Jag gjorde pajdeg med grovt mjöl & en köttfärsröra med mycket dijonsenap & lite grönsaker. Gott att servera pajen till en sallad & med matvete eller ris för den hungrige ;o)

Translation:I made a pie with minced meat, pie is always a safe card ;0)

Recept: Börja med pajdegen, 1 dl vetemjöl, 2 dl grovt rågmjöl eller grovt dinkelmjöl, en gnutta salt, 115 g kallt tärnat smör, 1 msk pressad citron & 1-2 msk iskallt vatten. Blanda med händerna.
Tryck ut pajdegen i en pajform, tryck dit alminumfolie på kanterna, väldigt smart då kanterna inte hasar ner under förgräddningen.
Täck även botten med folie, förgrädda i 10 minuter i 225 grader, ta sedan väck folien i mitten av formen, grädda ytterligare 5 minuter.
Finhacka 3 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 2-3 paprikor...
Fräs löken, tillsätt ca 400 g nötfärs (eller vilken färs du har hemma), lite kalvfond, 1/2 dl vatten, svartpeppar, lite coloritsoja & 4-5 msk dijonsenap. Häll sist ner paprikan...
Förgräddat pajskal...
Häll i köttfärsröran i pajskalet...
Riv över parmesan...
Jag river alltid ner gamla ostbitar & förvarar i portionsförpackningar i frysen, perfekt att ta fram till gratänger eller paj ;0)
Vispa ihop 3 ägg med ca 3-4 dl matlagningsgrädde & mjölk, svartpeppar, örtsalt, muskot & häll blandningen över pajen.
Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
Vi åt pajen tillsammans med matvete & en sallad :0)
Dagen efter blev det en bit paj till lunch också + en bit till frysen ;0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar