Testade en ny dessert jag såg kocken Tareq tillagade på Trädgårdsfredag. Till klassisk tiramisu brukar man vanligtvis doppa savoiardi kexen i kallt expresso kaffe innehållande någon sprit, men i Tareq´s recept kokar man en socker lag med citron, lime & passionsfrukt. Resultatet blev mycket fräscht & somrigt, heller inte för söt. Sockerlagen kokades på dagen & fick sedan stå kallt i kylskåpet, krämen förberedde jag också en bit samt fixade bären. Slutklämmen fixade jag till innan tiramsiun skulle ätas. Nästa gång ska jag prova att göra den i portionsglas, för denna dessert tål att göras många, många gånger under sommaren med olika bär :0)
Sockerlag: Riv skalet av en 1/2 citron & 1 1/2 lime.
Lägg skalet av citrus frukterna i en gryta & tillsätt 8 dl vatten (själv ska jag bara använda 6-7 dl vatten nästa gång), pressa sedan i den halva citronen & den halva limen i grytan.
Dela två passionsfrukter, kröpa ur innehållet ner i grytan & lägg även ner de tomma skalen.
Tillsätt 1 dl socker. Låt koka i 5 minuter, häll sedan upp i en skål & ställ kallt i kylskåpet.
Mascarpone krämen: Vispa 2 äggulor med 3 msk socker vitt & fluffigt.
Tillsätt sedan 1 burk, 250 g mascarpone ner i smeten, fortsätt vispa smeten vit & fluffig. Hit går att förbereda. Förvara i en tätslutande burk i kylskåpet. Vid servering vispa 2 äggvitor till raklödder liknande skum tillsätt sedan 2 msk socker & vispa tills marängen är hårt & fast, vänd försiktigt ner marängen i den förberedda mascarpone krämen, klart!
Dags att lägga upp: Doppa kexen eller slå över lite av sockerlagen på kexen som läggs på ett stort fat, lägg på ett lager med mascarpone kräm, lägg på bär (jag använde jordgubbar & stora blåbär) & sedan börja om igen med kex, kräm & bär, fortsätt att vara tills du är nöjd :0)
Närmar mig slutet :0)
Volia! Klart att hugga in :0)
Ingen kan motstå denna frestelse, prova!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar