Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

söndag 25 april 2010

Köttfärspaj

På 80-talet var det uppdukat till paj på var & varannan tillställning. Jag gör ofta paj på sommaren till pic nic mat, men i fredags slog jag till & improviserade ihop en köttfärspaj. Ett absolut måste är att inte göra pajdegen för tjock & att använda lite grövre mjölsorter för en krispigare & fylligare smak. Fyllning kan man sedan variera efter tycke, ibland gräddar jag bara pajskalet, låter det svalna & fyller det med någon kall röra tex baserad på spenat & gravad lax & ägg, jätte fräscht med bara en sallad till :0)

Mitt bästa recept på pajdeg: Skär 115 g kallt smör i kuber som blandas för hand med 1 dl vetemjöl, 1 dl dinkelmjöl, 1 dl graham el rågmjöl, lite salt, lite pressad citron, nå´n msk kallt vatten.
Tryck ut pajdegen en pajform.
Ett väldigt bra trix, klä kanterna med folie, så trillar dem nämligen inte ner under förgräddningen.
Till fyllningen frästes kalvfärs med en fin hackad gullök, vitlök, morot, oregano, svartpeppar & örtsalt & lite kalvfond.
Pajskalet förgräddas i ca 200 grader i 10-15 minuter.
Grundar med lite riven ost.
Sedan i med köttfärsröran & över den smulad fetaost & hackade soltorkade tomater.
Äggstanning med 4 ägg ca 2-3 dl mjölk, riven ost, svartpeppar, muskotnöt & örtsalt.
Slå sedan över äggstanningen & grädda sedan pajen i 180 grader i ca 40 minuter.
Bröd som skärs upp...
Sallad med päron & vinigrette.
Brödet redo att huggas in på...
En god ost är ett måste.
Egen gjord hummos.
Ett glas rött...
När pajen är färdig gräddad mår den bra att vila ca 10 minuter innan den serveras.
Bröd med goda tillbehör...
Äntligen kan man hugga in...
Fina lager, ett par bitar över som hamnade i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar