Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

måndag 26 april 2010

Kikärtor

Jag har alltid köpt färdiga kikärtor på burk, men så en dag kom Christer på besök med en burk ljuvlig hummos under armen. Kikärtorna till den hade han kokat själv tillsammans med vitlök & morot, har inte köpt färdiga kikärtor sen dess. Kikärtor som man kokar själv blir milda, mjuka & mycket bättre än färdig köpta, för att inte snacka om billigare :0)

En påse kikärtor för drygt en tia.
Ärtorna blötläggs i vatten under natten.
Dagen efter har de dubblat sin storlek.
Ärtorna sköljs noga innan de hamnar i en gryta med nytt vatten, morot & vitlök.
Rekommenderad koktid brukar vara ca 1 timme, men jag kokar dem en halvtimme längre. Man får prova sig fram beroende på fabrikat.
Viktig ingrediens till hummos, sesam pasta.
Mixar ärtorna, moroten & vitlöken med ett par msk sesampasta, spiskummin, örtsalt, oliv & rapsolja, lite chili & några droppar sesamolja. Röran blir bara bättre ju längre den får stå & klarar sig många dagar i kylskåpet. Gott till plockmat, grillat, sallader på mackan -ja vad du vill... Jag älskar hummos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar