Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

torsdag 28 april 2016

Chokladpimpade havreflarn

På lördag ska vi hem till vänner & fira valborg, med andra ord, äta, dricka, hänga & skratta. Vi kommer stå för kvällens dessert som jag & Alfons redan började preppa för igår. Vi bakade havreflarn som senare doppades i mörk choklad. Ett både enkelt, piffigt & super smarrigt tillbehör. Idag har vi tagit itu med "huvudnumret" & men vad det är får ni se först efter middagen. Recept utlovas, ett rosa sådant ;) Men först recept på klassiska havreflan.

Receptet vi använde oss av kommer från Sju sorters kakor (en klassiker som allt för sällan plockas fram). Receptet säger att det ska bli 30 stycken flarn, men vi fick ihop 20 stycken.

Gör så här:
Smält 175 g smör i en kastrull.
Tillsätt 1 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 1 dl socker, 2 msk grädde, 2 msk ljus sirap, en gnutta bakpulver och blanda ordentligt. Klicka ut små bollar på plåtar klädda med bakplåtspapper. Vi plattade till bollarna lite lätt med handen. Gräddas i 200 grader i ca 5 minuter. Låt svalna & doppa sedan halva flarnet i smält mörk choklad. Låt stelna på bakplåtspapper i kylskåpet.
Vi förvarar våra flarn i en burk i frysen, enkelt att ta fram när de ska ätas :)

At Saturday are we going home to friends for dinner. We´ll bring dessert & me & Alfons already began last night to prepare the dessert. We baked oat cookies which we later dipped in melted chocolate. Today we have continued with the other half of the dessert, but what that is, you first see after dinner ;) It will be pink & I promise you that the recipe will come later!

Cookies:
Melt 175 g butter in a pan. Remove from heat & add 1 dl oats, 1 dl flour, 1 dl sugar, 2 tbs cream, 2 tbs light syrup & a pinch of baking soda. Stir & make small balls & put on plates. Bake at 200 degrees for about 5 min.



 En svensk klassiker, jag fick min i födelsedagspresent 1994 (oj, oj, oj vad länge sedan...) från mamma.
 Lättläst, enkelt upplägg. Alla borde äga ett exemplar av denna bok.
Smeten tar inte många minuter att röra ihop.
Håll ett ganska så stort mellanrum mellan klickarna, beroende på hur mycket de kommer att flyta ut vid gräddningen, så att de inte fastnar i varandra.
Här ligger de & svalnar innan chokladdoppet.
Färdiga flarn, redo att läggas i en burk.
Super smart att ta fram när man till exempel behöver fixa ihop en turbo snabb dessert. Piffar upp vilken köpeglass som helst ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar