Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

onsdag 27 augusti 2014

Återblick sommarn 2014 -Jordgubbar

I juli plockade vi jordgubbar i Bjärred. Det roliga med att plocka jordgubbar är att hinkarna fylls relativit snabbt & samtidigt är gott ;) Femton liter fick vi ihop under en ganska kort stund & kylskåpet är nu fyllt med massor av god jordgubbssylt :)

Jag följer inget speciellt recept när jag gör sylt. Jag tvättar och delar bären, lägger de i en stor gryta, fyller på med syltsocker och delad, urskrapad vaniljstång. Kokar upp, skummar av, tillsätter eventuellt mer socker. Häller sedan upp sylten i varma, rengjorda burkar, som försluts direkt. Jag har tidigare publicerat ett recept på jordgubbssylt, om ni vill ha mer exakta mått. Men att smaka sig fram & att använda vaniljstång är mitt bästa tips. Denna veckan har jag tänkt hinna med ett marmeladkok på våra plommon, funderar på att krydda med färsk ingefära. Vi får se hur det slutar, dagsformen & smaklökarna får avgöra...

In July, we picked strawberries in Bjärred. The fun of picking strawberries is that the buckets are quickly filled & at the same time is tasting good ;) Fifteen liters, became lots of good strawberry jam :) 

I follow no particular recipe when I make jam. I wash & cutting the berries, put them in a large pot, add jam sugar & a split vanilla bean. Boil, skim it, add if you need, add more sugar. Then pour up the jam into hot, sterilized jars & seal immediately. For a while ago I posted a recipe for strawberry jam, if you want more precise measurements. But to taste while cooking & using vanilla bean is my top tip.



 Nyplockade sommarbär.
 En söt & mycket god sort.
 Bären gav också en fin eftermiddagsfika i solen med grekisk yoghurt, acasia honung, frön & basilika.
 Syltproduktion...
 Fyllde nästan hela mormors gamla syltgryta med bär, syltsocker & två delade, urskrapade vaniljstänger.
 Sylt redo att hällas upp i varma rengjorda burkar.
Varm jordgubbssylt med vanilj, en riktig sommardelikatess som är super smarrigt till vaniljglass :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar