Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

måndag 27 september 2010

Egen majonäs

Jag kan ÄRLIGT säga att jag inte tycker om majonäs, MEN det finns undantag som till exempel utomlands där majonäs smakar bättre enligt mig, fluffigare på nå´t sätt. Läste på Matplatsen att bloggaren där var av ungefär samma åsikt som jag, men hon gjorde en egen majonäs som jag var tvungen att testa. Å JAVISST, den blev fluffig & god, inget fett klister med syntet känsla som sätter sig i gommen. Testa själv!

Majonäs ca 4 dl: Viktigt att använda en stadig skål & elvisp eller köksmaskin. 2 äggulor, 1 msk dijonsenap...
1/2 msk vitvinsvinäger...
2 krm salt, lite vitpeppar -vispa samman...
Sedan till det viktiga momentet, oljan, ca 3-4 dl i neutral smak, ABSOLUT INTE olivolja.
Tillsätt först oljan droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt HELA TIDEN.
Klar, egen fin majonäs :0)
Om man så önskar går det bra att smaksätta majonäsen, jag tillsatte pressad vitlök i halva satsen -Aioli blev det då. Förvara i burk med tätslutande lock i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar