Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

tisdag 18 juni 2013

Mitt godaste falafel recept

Den godaste falafel jag någonsin har ätit är i Amsterdam & Paris. En härlig skapelse som påminner väldigt lite om den mer torra modellen som serveras här i Sverige, samt med många fler gröna tillbehör som till exempel syltad rödkål. Jag har ett recept som ger ett helt gäng med små härliga falafel bollar, som sedan kan förvaras i frysen. Mega gott & mega nyttiga :)

Recept,
Kikärtor:
Lägg 3 dl okokta kikärtor i vatten över natten. Spola igenom de med vatten & lägg de i en gryta med vatten som täcker ända upp till kanten. Tillsätt 1 delad gullök utan skal, 4 krossade & skalade vitlöksklyftor, 4 lagerblad, 2 skalade & grovt delade morötter & 1 grönsaksbuljongtärning. Låt koka i ca 1 timme & 20 minuter. Låt bönorna svalna i lagen.

Falafel:
Häll upp bönerna i ett durkslag & låt rinna av, plocka endast bort lagerbladen, behåll allt annat & slå upp det i en stor bunke. Tillsätt ca 2 msk mjöl, 1/2 dl hackad bladpersilja, 1/2 dl hackad koriander,  1/2 delad & strimlad purjolök, 1 /2 tsk bakpulver, ca 1/2 tsk chiliflakes, lite paprikapulver, ca 1 tsk spiskummin & några dustar kanel. Mixa & rulla sedan små bollar som rullas i sesamfrön (gärna oskalde sesamfrön). Stek (el fritera) i olivolja.

The tastiest falafel I've ever eaten is in Amsterdam & in Paris. A beautiful creation that not reminds me about the more dry model served here in Sweden, & with many more green accessories such as pickled red cabbage. I have a recipe that gives a whole bunch of small delightful falafel balls, which can then be stored in the freezer. Super good & super healthy :)


Nykokta & silade kikärtor...
Här mixas alla ingredienser ihop till en massa...
Små bollar som rullas i oskalade sesamfrön...
Stek bollarna i en het panna med rikligt med olja...
Falafel a la Emma :)
Falafel kan ätas på flera olika sätt, här med mjuka tortilla bröd, turkisk yoghurt, sallad, skivad avocado, alfagroddar & koriander :)
Eller varför inte stoppa falafel bollarna i ett varmt pitabröd med syltad rödkål & färska grönsaker & vitlökssås...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar