Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

tisdag 8 mars 2011

Soppa & dumplings

Jag har en hel hög med nya kokböcker som både jag själv & min mamma har köpt på årets bokrea. I lördags öppnade vi Jamie Oliver´s Mat för hela året & gjorde dumplings, extra roligt eftersom vi aldrig tidigare har gjort dumplings. Självklart gjorde vi som i receptet, en egen deg, men nästa gång köper vi färdig deg i en asiatisk butik istället...

Recept, deg till dumplings:
Häll upp 300 g mjöl i en skål & gör en grop i mitten. Tillsätt 1 dl + 1 msk vatten & rör om ordentligt. Häll upp degen på en ren yta & knåda den i 10 minuter tills den är slät, elastisk & inte fastnar på händerna (el kör den 2-3 minuter i en köksmaskin -det gjorde vi). Vira in degen i plastfolie & låt den vila i 30 minuter.

Recept på fyllning & tillagning följer nedan...

I have a hole bunch of new cook books, the latest recipe we tried was dumplings from one of Jamie Oliver´s books. A bit tricky to make dumplings, but it was worth it :0)
Värmande Misosoppa, självklart serverat i mina härligt kitschiga skålar :0)
Soppan med bland annat alger, salladslök & tofu intog vi på stående fot i köket samtidigt som vi pysslade med våra dumplings.
Här gör Daniel fyllningen av 300 g fläskfärs (råkade bli 400 g...), 1 bit färsk riven ingefära, 2 finhackade salladslökar (el finhackad purjolök), en bit finhackad salladskål (vi använde vitkål)...
1-2 msk sojasås, 1-2 tsk sesamolja & en nypa socker -fyllningen är klar!
Rulla bitar av degen till små rullar, kavla ut den till 1 mm tjock. Det var inte den mest lätt kavlade deg...
Tungt arbete att få ut degen till 1 mm tjocklek...
Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas, 5 cm i diametern, täck med plastfolie så att rundlarna inte torkar... Ska nämna att i receptet står det att degen ska räcka till 25 stycken dumplings, vi gjorde ca 40 stycken & det var fortfarande mycket deg över.
Sedan är det dags att tillverka själva dumplings...
Lägg en liten kula av färsen på rundeln & vik över till ett knyte formad som en halvmåne...
Var noga med att trycka ihop kanterna på knytena så att fyllning inte rinner ut, vi tog hjälp med en gaffel. Pudra över lite mjöl & lägg över plastfolie...
Värm olja i två pannor, lägg i knytena.
Lägg inte knytena på varandra då de lätt fastnar i varandra, strö lite mjöl emellan, vänd på dem när de börjar ta färg, tar cirka 5 minuter på båda sidorna (beroende på spis).
Häll på ca 1 dl vatten i vardera panna & låt puttra i ca 10 minuter under lock. Ta av locket & sjud ytterligare några minuter så att all vätska förångas.
Häll upp i en skål eller fördela några stycken var på en tallrik...
Vi hade dumplings till huvudrätt så lite grönsaker till behövdes... Dumplings till förrätt passar nog bättre ;0)
Älskar vårt kitchiga asiatiska plast tallrikar & skålar :0) Dip såsen gjorde jag av sweetchili sås, honung, soja, sesamolja, fint riven ingefära, finhackad vitlök & saften av 1 lime.
Kitschigt & gott, en lång process med en liten halvknepig deg, men har man tid så smakar det utsökt gott :0)

1 kommentar:

  1. Oj så härligt, jag älskar dumplings - men ger mig inte på degen.. den köpta är jättebra! Har du provat att ångkoka dumplingsen bara? Det är min favorit metod :-)

    Beata

    SvaraRadera