Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

måndag 7 mars 2011

Min vegetariska lagagne

I fredags gjorde jag en favorit som inte blivit gjord på länge, vegetarisk lasagne. För mig gäller det att få en lasagne fri från röda tomater som jag inte tål, en ingrediens som just är vanligt förekommande i vegetarisk lasange. Jag brukar variera innehållet med mina egna favoriter, denna gång blev det svamp, aubergine, spenat, ricotta & ost. En skön fredagsmiddag med ett glas rött + några portioner lasagne över att förvara i frysen :0)
Så dags för ett recept till er!

Min veggo lasagne:

Ostsås:
Häll 2 paket matlagningsgrädde (6 dl) & 2 dl vatten i en kastrull, tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning, nymald svartpeppar & koka upp. Rör ner ca 3 dl smakrik riven ost. Dra kastrullen av värmen & rör ner 1 äggula.

Aubergine kräm (gör krämen ett par timmar innan lasagnen ska läggas ihop):
Dela 2 st auberginer på tvären & lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsäker form & baka i ugnen på 175 grader i 1 timme. Låt auberginen svalna lite. Ta sedan bort skalet & dela köttet i bitar, lägg i en skål. Tillsätt 1 tsk örtsalt, 1-2 msk tomatpuré el chilisås, 1 tsk socker, svart- & vitpeppar, 3 tsk vitvinsvinäger, 1 halv pressad citron, 1-2 vitlöksklyftor, 3-4 msk fin olivolja -MIXA till en kräm, förvara svalt.

Tips! Aubergine krämen är också supergod till grillat bröd & klyftpotatis. En klassiker på sommaren hos oss :0)

Svampstuvning:
Fräs 1 finhackad gullök & 2 vitlöksklyftor i en stekpanna, tillsätt en rejäl hög med skivade champinjoner, örtsalt & nymald svartpeppar. Tillsätt 1 1/2 dl matlagningsgrädde & knappt 1 dl mjölk samt 1 svampbuljongtärning när svampen har fått färg & vätskan har kokat bort. Red av med majzena. Låt koka ihop & smaka av, stuvningen ska smaka mycket svamp.

Spenat/ricotta:
Smält ca 2-3 dl djupfryst hackad spenat i en kastrull med en gnutta vatten, örtsalt & nymald svartpeppar. Rör ner 1 burk ricotta när spenaten har svalnat.

Häll ostsås i en ugnsäker form så att botten täcks, lägg på ett lager med lasagne plattor, bred över auberginekrämen, lägg på ytterligare ett lager lasagne plattor & därefter svampstuvningen, sedan lasagne plattor igen, spenaten, lasagne plattor & toppa med ostsås. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30-35 minuter.

Nästa gång ska jag bara använda aubergine kräm & svampstuvning... Variation förhöjer, använd just dina favorit grönsaker :0)

My vegetarian lasagna is a favorite :0)

Färdig vegetarisk lasange som fått vila 10-15 minuter när den kommit ut ur ugnen...
Viktigt att lasagnen får vila, då den sätter sig & blir så här fin :0)
Längst ner i formen grunden med ostsås, sedan ett lager pasta, aubergine krämen, pasta, svampstuvningen, pasta, spenat/ricotta & sista lagret pasta som toppades med ostsås.
Riv parmesan över lasagne biten & njut :0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar