Lyxig dessért
Grand finlé på middagen igår var creme brulé. Innan jag provade detta recept så hade jag säkerligen gått igenom tio andra recept & då misslyckats varje gång. Att göra creme brulé hemma är en konst som jag på senare tid lyckats mästra :0) En av hemligheten med att lyckas är formarna, se här!
Receptet kommer ur Tina´s första kokbok.
Så här läcker ser brulén ut i boken, vilket inbjuder till att laga den.
Recept 4 personer: Skär upp en vaniljstång & skrapa ur fröna.
Lägg vaniljfröna + vanilgstången i 3 1/2 dl grädde & 1 1/2 dl mjölk. Koka upp & dra av plattan, ta ur vaniljstången.
Rör försiktigt 5 äggulor med 1 dl strösocker.
Slå över den varma gräddmjölken över äggsmeten & rör tills sockret har smält.
Häll upp i blandningen i 4 -& nu mycket viktigt, LÅGA formar. Ställ i på en plåt i ugnen & baka dem 35-40 minuter i 110 grader. Jag använder en digital termometer för att ha koll på värmen. Ta ut & låt svalna i rumstemperatur innan de förvars i kylen fram till servering. Går bra att göra dem dagen innan de ska ätas.
Vid servering, strö ett tunt lager med strösocker över & bränn av ytan med en liten brännare tills ytan blir hård ( brännare finns bl hos Biltema & Claes Olsson´s) Servera direkt, gärna med lite bär. Smakar mums vill jag lova, perfekt avslutning som impar på gästerna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar